Dash the PrettynessNimi Dash the Prettyness Omistaja Sanchez, VRL-10533
Rotu Holsteiner Kasvattaja Rose Winston, Iso-Britannia
Skp, Säkä Tamma, 161cm Rekisterinumero VH11-044-0321
Väri Punaruunikko Koulutustaso Int II, 140cm (CIC4)
Syntymäaika 16.05.1995   (8v. 16.05.2003) Saavutukset ERJ I, KRJ II, YLA 1

ERJ I - palkittu heinäkuussa 2013
YLA 1 - palkittu elokuussa 2013
KRJ II - palkittu tammikuussa 2014


"Koitti päivä, jolloin Sanchez sai puhelun ystävältään Roselta Englannista, joka kertoi Nellin vanhempien olevan myynnissä "pilkkahintaan". Siitäkös Sanchez riemastui ja onnistui löytämään jostain tämän pikkuruisen summan maksaen itsensä kipeäksi - eikä aikaakaan, kun kaksi huippuratsua asteli Takkuran tallipihalla ylväänä häntiään huiskien. Toinen niistä oli päätään taivaisiin kurkotteleva kaunis tamma, jonka matka karsinaan tapahtui steppaamalla toiselta puolelta toiselle."

Dash the Prettyness on erittäin onnistunut nimivalinta tälle tammalle. Nimittäin nätti ulkokuori voi pettää - ja pahasti. Essi on melko tempperamenttinen, ja sen sisällä asustaa pieni diiva. Tamma tietää oman paikkansa arvojärjestyksessä, joka sen omasta mielestä on tietysti huipulla. Essi saattaa myös näykkiä, jos se sille päälle sattuu, mutta potkimista se ei harrasta. Laitumelta Essiä voi toisinaan olla hankala saada kiinni, toisin kuin tarhasta, josta se myöntyy kiinniotettavaksi jo viiden minuutin kuluttua. Matkat tarhan / laitumen ja tallin välillä ovat Essin kannalta yhtä tanssahtelua, sillä sen mielestä ihmiset kulkevat aivan liian hitaasti.

Yleisesti, jos karsinaa lähestyy joku, kääntää Essi takapuolensa ovea kohti - ellei ole kyseessä ruokinta-aika. Silloin karsinaan voi olla hankala edes päästä Essin rynniessä melkein ulos sieltä. Se saa ruokansa heti ensimmäisten joukossa, koska karsinan ovi kolisee siihen malliin... Me vain odotamme sitä päivää, jolloin ruuvit tipahtavat ovesta.

Hoidettaessa Essi on aina laitettava kiinni, sillä tamma käyttäytyy melko arvaamattomasti. Yhden hetken tamma voi olla niin tyyni kuin vain voi olla, mutta seuraavassa hetkessä se voi ruveta suunnittelemaan koreografiaa uusimpaan radiohittiin. Muuten hoitotoimenpiteiden suorittaminen on yllättävän helppoa. Tamma ei aristele harjaamista ja itseasiassa rauhoittuukin himpun verran harjaamisen ajaksi. Varusteiden laiton aikana on oltava vikkelä, sillä silloin tamma on taas täynnä elämää. Essi voi nostella päätään korkealle, mutta pullistelemalla se ei kuitenkaan yritä hidastuttaa ulos lähtöä. Pesuboksiin Essi tulee suht nätisti, mutta pesutoimenpiteet voivat taas tuottaa pienoisia vaikeuksia. Voi olla, että pesun suorittaja on loppujen lopuksi itsekin kauttaaltaan märkä.

Tamma on melko haastava hevonen ratsastettaessa. Toki se on taitava, mutta oikeastaan taidot tulevat esille vasta taitavan ratsastajan kanssa. Myöskin jos Essille antaa vähänkään periksi, voit olla varma, että se lähtee kyntämään omia polkujaan. Uusia ratsastajia on sen mielestä aina niin mukava testata, joten muutamiin pukituksiin ja vikurointiin kannattaa varautua. Essi tarvitsee heti alusta lähtien napakat ohjeet ja sen kanssa pitää työskennellä määrätietoisesti. Raippa ei ole mitenkään tarvittava väline vauhdin lisäämiseen tämän hevosen kanssa, sillä voin henkilökohtaisesti taata, että Essiltä löytyy jonkinlainen energiajuoma varasto karsinastaan, ja näin ollen menohaluja kyllä riittää. Muuten raippa on oikein suotava.

Kouluratsastuksessa tamma vaatii ratsastajaltaan paljon osaamista eikä jokainen saakkaan Essiä esimerkiksi sulavaan vaihtoon passagen ja piaffen välillä. Mutta kun yhteinen sävel löytyy, voi Essikin yltyä esittelemään parhainta osaamistaan. Ja kun Essi todella keskittyy, osaa se olla erittäin tarkka liikkeissään.
Esteillä Essin hallittavuus voi olla helpompaa, sillä tamma luottaa ratsastajaansa ja odottaa ohjeita kuuliaisesti. Hyppääminen on melko rentouttavaa myös ratsastajalle, sillä hänen ei tarvitse pelätä Essin yhtäkkisiä spurtteja. Tamma hyppää hyvin ja varmalla asenteella ja kieltäytymisiä tulee erittäin vähän.
Maastossa tamma on varmajalkainen ja kompastelee harvoin. Se tarkastelee kuitenkin ympäristöään koko ajan mahdollisten uhkien varalta ehkä liiankin tarkasti, ja saattaa olla hieman jännittyneen tuntuinen. Myös askellajin vaihtaminen voi aluksi olla nihkeää, mutta tamman rentoutuessa se kyllä taas muistaa rakastavansa vauhtia.Sukutaulu

Isä
Cover That evm
hol, 163cm, vprn
Isän isä
Yes Sir evm
hol, 165cm, rn
Isän isän isä
Breeze evm
Isän isän emä
Ginger Shotz evm
Isän emä
Knippen evm
hol, 165cm, prn
Isän emän isä
Lamrei II evm
Isän emän emä
Amethea evm
Emä
Dancing Angel evm
hol, 162cm, prn
Emän isä
Dance Dance! evm
hol, 166cm, rt
Emän isän isä
Cubic Rule evm
Emän isän emä
Tango Secrets evm
Emän emä
Pretty Little evm
hol, 164cm, prn
Emän emän isä
Mr. Lancelot evm
Emän emän emä
Beauty Hits Hard evm


Essin isä, Cover That on kisaratsu korvista kavioihin. Koko sen olemus huokuu kilpailuntahtoa ja sisukkuutta. Oria on siunattu myös komealla ulkonäöllä, joten menestys radoilla ja jalostusuralla on ollut taattua. Cove on kuin kotonaan esteradoilla ja se on niittänyt sijoituksia ihan maailman huipulla. Varsinkin aikaluokat ovat olleet orin hallinnassa, sillä vähän pienemmän kokonsa ansiosta se on notkea ja nopea. Kotioloissa Cove on kiltisti käyttäytyvä herra, joka ei tuota hoitajilleen juurikaan päänvaivaa. Ratsastaessa kuitenkin haastava, eikä sen selkään ole montaa ihmistä päästetty.

Yes Sir eli Setti on 165cm korkea holsteiner ori ja Essin isänisä. Tämän orin kuvia katseltaessa huomaa mistä Cove on perinyt ulkonäkönsä. Kyseessä on varmaan yksi komeimmista hevosista mitä silmiini on osunut. Setti oli myös monipuolinen ratsu; sen kanssa harrastettiin niin esteitä kuin koulua. Esteet olivat selvästi se vahvin ala ja niiden parissa tuli paljon menestystä. Kouluradoilla ori saattoi joskus hermostua liikaa, mutta taitavan ratsastajan kanssa se liiteli palkintosijoille. Setti on periyttänyt jälkeläisilleen varsinkin liikkeitään sekä hyvää rakennetta.

Isänisänisänä Essillä on holstein ori Breeze. Tämä 166cm korkea ori on vähän tuntemattomampi tapaus. Orilta löytyi upea rakenne ja se palkittiin moneen kertaan näyttelyissä I-palkinnolla. Se sai 3-vuotiaana jalostusoikeudet, mutta jostain syystä tamman omistajat eivät oikein lämmenneet. Osaksi syynä on varmaan se, että Breeze ei saavuttanut suurtakaan menestystä kisaradoilla. Toisaalta tuohon aikaan oli tarjolla paljon huippusukuisia ja hyvin menestyneitä oreja. Siitä huolimatta, niille muutamille jälkeläisille mitä orilla on, se on periyttänyt hyvää luonnetta ja rakennetta.

Isänisänemä Ginger Shotz oli 167cm korkea holstein tamma. Tämä oli yksi niistä tammoista, jotka astutettiin Breezellä ja vielä hyvällä menestyksellä. Gingeriä voisi kuvata enemmän harraste- kuin kisaratsuksi. Tamman kanssa kierrettiin kyllä kisoja, mutta ei niinkään tavoitteellisesti; enemmänkin ratsukon omaksi iloksi ja vaihteluksi. Ginger oli kuitenkin lahjakas hevonen. Siltä sujui niin esteet, koulu kuin maastoesteet ja taisi se muutaman kerran olla kärryjenkin edessä. Kotioloissa kyseessä oli kiltti tamma, mutta myös vähän haastetta löytyi. Tamma esimerkiksi vihasi pesua ja muutenkin vettä, sekä pelkäsi postilaatikoita.

Coven emä, Essin isänemä, Knippen eli Nippe oli punaruunikko tamma. Rodultaan tietenkin holstein ja säkää löytyi 165cm. Nippe on varmasti yksi isän puolen suvun menestyneimmistä tammoista. Tämä rouva vaikutti ratsastuksen kuningaslajissa; kenttäratsastuksessa. Nippe menestyi lajissaan hyvin erinomaisen kestävyyden, liikkeiden sekä jatkuvan miellyttämisen halun ansiosta. Tämä hevonen yritti aina tosissaan, eikä sijoitus jäänyt ikinä kiinni siitä, että hevonen ei olisi yrittänyt tai se oli väsynyt. Kisauransa jälkeen Nippe vaikutti myös jalostuksessa ja se ehti saada kuusi jälkeläistä, joista suurin osa on menestynyt myös hyvin kisoissa.

Essin isänemänisä Lamrei II eli Lama, oli myös menestynyt kenttäratsu. Ori kiersi ahkerasti kisoja vakio ratsastajansa kanssa. Pari oli erottamaton ja luottamus näiden välillä kova. Ura kisaradoilla loppui kuitenkin tylysti onnettomuuteen maasto-osuudella. Ratsukko tuli huonosti esteelle ja hyppy jäi lyhyeksi. Sekä ratsastaja että hevonen selvisivät hengissä, mutta orilta meni toisesta takajalasta hankoside. Kisaratsuksi siitä ei ole sen jälkeen ollut, mutta kevyttä liikuntaa Lama sai maastoratsuna. Orin menestys kenttäradoilla kuitenkin takasi tammoja ja se pääsi jatkamaan sukuaan. Monet Laman jälkeläiset ovat menestyneet kenttäkisoissa.

Isänemänemä on holstein tamma Amethea. Ama syntyi suureen siittolaan ja se myös eli elämänsä siellä. Tammaa käytettiin pääosin vain näyttelyissä ja siitoksessa, mutta kisasi se muutaman startin tallin omistajan tyttären ratsastamana. Ama ei ollut mitenkään helppo ratsastettava, se selvisi jo koulutus vaiheessa. Tamma oli erittäin säikky ja oli myös erittäin herkkä nousemaan pystyyn. Aman ratsunura katkesi lopullisesti kun se nousi pystyyn ja kaatui siitä selälleen maahan. Ratsukko ei loukkaantunut, mutta sekä hevoselle, että ratsastajille jäi kammo. Amaa kuitenkin käytettiin jalostukseen hyvän sukunsa takia, eikä sen varsoille ole periytynyt emän huonoja ratsastustapoja.


Essin emä Dancing Angel on aika haastava hevonen. Kutsumanimi Enkeli ei kyllä kuvaa kovin hyvin tätä 162cm korkeaa holstein tammaa. Enkelin haastavuus ilmenee juurikin ratsastaessa; se on tiputtanut ihmisiä selästään niin monta kertaa, että laskuista on seottu aika päiviä sitten. Tamma on erittäin herkkä, ja jos selässä tehdään yksikin väärä liike, löytää itsensä pian maasta. Jos ratsastaja osaa hommansa, Enkeli liitelee kouluratoja kuin tyhjää vain. Tamma onkin painottunut juuri kouluratsastukseen ja menestynyt ihan hyvin. Enkeli on saanut muutaman jälkeläisen, joille kaikille on periytynyt jossain määrin haastavaa luonnetta.

Emänisä Dance Dance! oli 166cm korkea holstein ori. Komea rautias Dani liiteli koulukentillä kaikkien sydämiin. Orin askellus oli vailla vertaansa ja monet maailman huiput ylistivät nimenomaan sen askelia. Dani niitti menestystä kansainvälisillä areenoilla ja vaikutti kisauransa aikana ja sen jälkeen vahvasti jalostukseen. Orissa oli vain yksi miinus; sen luonne. Dani ei tosiaankaan ollut helpoimmasta päästä ja joskus se kävi jopa hiukan vaaralliseksi. Ratsastaessa ori oli helppo, mutta hoitotoimenpiteet olivat painajaista.

Emänisänisä Cubic Rule oli monien junnujen opettaja ja se kiersi enimmäkseen helpompia luokkia. Rauhallinen ori sopi aloittelijoille ja monet ovat sen selässä aloittaneet kilpailemisen. Rolle kisasi niin esteitä kuin koulua, mutta menestys tuli nimenomaan kouluradoilta. Pelkästään aloittelijoiden kisaratsuna toimiminen ei tuo tammoja, mutta Rolle oli myös näyttelyissä palkittu ja hyvästä rakenteesta kasvattajat pitävät. Ori ehti saada reilu 50 varsaa ennen kuin se jouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivoihin.

Essin emänisänemä Tango Secrets eli ensimmäiset viisi vuotta siitostammana ja sen jälkeen kisaratsuna. 165cm korkea holstein ehti saada kaksi varsaa ennen myyntiä. Uusia omistajia ei astutushommat kiinnostanut, joten Tangosta muovattiin monipuolinen ratsu. Tammalta sujuivat niin esteet että koulu ja se kisasi pääosin aluetasolla. Piipahti se muutaman kerran myös kansallisella tasolla. Tango oli ihan kiltti hevonen, joskus sille sattui huonoja päiviä, jolloin meno oli ihan mahdotonta.

Emänemä Pretty Littlen elämä ei alkanut hääppöisesti. Pieni tammavarsa jäi orvoksi päivän ikäisenä, kun sen emä kuoli. Onneksi Preelle löytyi sijaisemä, joka hyväksyi sen. Kovasta alusta huolimatta tammasta kasvoi terve, nätti tyttö ja se menestyi myöhemmin hyvin esteradoilla. Ihan ykkösluokan hevoseksi Pree ei yltänyt, mutta omalla tasollaan se loisti. Luonnetta löytyi joskus liiaksi asti ja joskus tamman kanssa oltiin isoissa vaikeuksissa. Ei mitenkään kiva kun ennen kiltisti koppiin mennyt hevonen ei kisa-aamuna suostukaan astumaan edes lastaussillalle. Onneksi kovapäisyydestä oli hyötyä kisaradalla, eikä tamma suostunut millään luovuttamaan. Preen jälkeläiset ovat perineet varsinkin emänsä luonnetta, mutta suurin osa myös hyvää hyppykykyä.

Emänemänisä Mr. Lancelot oli hyvin menestynyt esteratsu. Orilta löytyi pomppua vaikka muille jakaa ja se osallistuikin muutamiin korkeushyppykilpailuihin, hypäten parhaimmillaan 185cm esteen. Lance menestyi myös ihan normaaleissa kisoissa. Ori oli varma hyppääjä, mutta nopeusluokissa se ei jostain syystä pärjännyt. Lancea käytettiin myös aika paljon siitoksessa, vaikka rakenteeltaan ori ei ehkä miellyttänyt kaikkien silmää. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen hyvää hyppykykyä sekä todella kaunista ruunikkoa väritystään.

Emänemänemä Beauty Hits Hard ei ehtinyt elää pitkää elämää. Tamma ehdittiin juuri kouluttaa ja se ehti kiertää muutamia ikäluokkakisoja esteillä. Bea menestyi ihan hyvin ja siitä olisi voinut tulla ihan kansainvälisen tason estehevonen. Luonnekin oli täysi kymppi; kiltti hoitaessa ja mukava ja yritteliäs ratsastaa. Tamma päätettiin kuitenkin astuttaa seitsenvuotiaana. Varsaa odotettiin innolla, sillä varsasta odotettiin kovaa kisaratsua emän lahjakkuuden ja isän näyttöjen perusteella. Varsominen ei kuitenkaan mennyt niin kuin piti ja Bea kuoli päivä synnytyksen jälkeen. Tamman kuolema oli kova isku sen omistajille, mutta heille jäi orpo tammavarsa josta piti pitää huolta.

© Mari H, kiitos!


Jälkeläiset

Syntynyt Skp Virallinen nimi Isä Omistaja Saavutukset
09.01.2001 Tamma Pretty Dancer The Dawn SanchezERJ I / KRJ/KERJ sijoitukset
20.10.2012 Tamma Enjoy the Show BAP Sicko Suprant +50 ERJ/+40 KERJ sijoitusta
12.12.2012 Ori Hustle Real Hard Monster Sanchez +50 ERJ sijoitusta
15.05.2013 Ori Dans le Ciel LIN Ponce de León Sanchez +40 KRJ sijoitusta
11.06.2013 Tamma Danke der Prinzessin LIN Bravo GER Maggie -
16.07.2013 Ori Pretty Boy King LIN Jack King Jack minttu -
03.01.2014 Tamma Bellatrix LIN Jelmer Nero Natalia -


Kilpailut

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset.
Essi on kilpailueläkkeellä.

KRJ sijoituksia 62

09.01.12 - Int II - 5 / 50 - Sanbrook Dressage
10.01.12 - Int II - 3 / 50 - Sanbrook Dressage
12.01.12 - Int II - 3 / 50 - Sanbrook Dressage
14.01.12 - Int I - 2 / 36 - Bahie Arabians
07.07.12 - Int II - 6 / 50 - Skurvash
11.07.12 - Int II - 4 / 70 - KK Bailador
12.07.12 - Int II - 2 / 40 - Infinity
13.07.12 - Int II - 5 / 40 - Infinity
13.07.12 - Int II - 5 / 70 - KK Bailador
15.07.12 - Int II - 5 / 70 - KK Bailador
17.07.12 - Va A - 1 / 100 - Milan Talli
19.07.12 - Int I - 7 / 50 - Skurvash
20.07.12 - Int II - 3 / 50 - Skurvash
20.07.12 - Int II - 4 / 50 - Yamera
22.07.12 - Int I - 2 / 50 - Yamera
22.07.12 - Int I - 1 / 50 - Skurvash
23.07.12 - Int II - 1 / 50 - Skurvash
01.08.12 - Va B - 7 / 50 - Viehättävä
01.08.12 - Va B - 3 / 40 - Väinölän
01.08.12 - Int I - 2 / 49 - Yamera
02.08.12 - Int I - 6 / 48 - Yamera
03.08.12 - Va B - 1 /40 - Väinölän
04.08.12 - Va B - 3 / 30 - Kadotetut Suomenhevoset
04.08.12 - Va B - 7 / 50 - Viehättävä
04.08.12 - Int I - 2 / 48 - Yamera
05.08.12 - Va A - 5 / 60 - Malsamo
06.08.12 - Va B - 7 / 50 - Viehättävä
11.08.12 - Int I - 4 / 45 - Takkura
12.08.12 - Va A - 1 /45 - Takkura
13.08.12 - Va B - 3 / 90 - Naquila
14.08.12 - Int I - 5 / 45 - Takkura

 

22.08.12 - Int II - 5 / 39 - Kisakeskus Mean
24.08.12 - Va A - 2 / 60 - Taavilan Suomenhevoset
05.09.12 - Va A - 1 /44 - Taavilan Suomenhevoset
07.09.12 - Va A - 2 / 44 - Taavilan Suomenhevoset
11.09.12 - Va A - 2 / 40 - Kaylee Stables
12.09.12 - PSG - 3 / 50 - Eton Stud
14.09.12 - Int I - 3 / 50 - Eton Stud
30.09.12 - Int II - 1 / 50 - Skurvash
03.10.12 - Int I - 2 / 50 - Skurvash
04.10.12 - Int I - 6 / 50 - Suprant
06.10.12 - Int II - 4 / 50 - Suprant
07.10.12 - Int I - 5 / 50 - Suprant
07.10.12 - Int I - 5 / 50 - VIRKE
08.10.12 - Int II - 6 / 50 - Suprant
17.10.12 - Va B - 5 / 60 - Fiktio
17.10.12 - Va B - 5 / 60 - Fiktio
01.11.12 - Int II - 6 / 43 - Hex Sporthorses
02.11.12 - Int II - 1 / 43 - Hex Sporthorses
10.11.12 - Va B - 5 / 50 - Hurmeen kisakeskus
20.11.12 - Va A - 4 / 50 - Taavilan Suomenhevoset
22.11.12 - Va A - 6 / 50 - Taavilan Suomenhevoset
03.12.12 - Int I - 7 / 60 - Whitehall
15.12.12 - Int II - 2 / 40 - Bogart & Britanov
18.12.12 - Int II - 1 / 40 - Bogart & Britanov
18.12.12 - Int II - 2 / 40 - Bogart & Britanov
19.12.12 - Int II - 1 / 40 - Bogart & Britanov
02.03.13 - Int I - 6 / 68 - Oldfinion Dressage (KRJ Cup)
31.08.13 - Int I - 6 / 83 - Duren (KRJ Cup)
31.12.13 - Int I - 2 / 114 - Kilpailukeskus Ginger (KRJ Cup)
31.12.13 - Int II - 18 / 189 - Kilpailukeskus Ginger (KRJ Cup)
31.03.14 - Int II - 3 / 169 - Fiktio (KRJ Cup)

ERJ sijoituksia 80

10.07.12 - 140cm - 1 / 39 - Rêve de Haussea
11.07.12 - 140cm - 4 / 30 - Swift Stud
13.07.12 - 140cm - 1 / 30 - Swift Stud
04.08.12 - 140cm - 4 / 40 - Takkura
04.08.12 - 140cm - 3 / 30 - Wiesehain
04.08.12 - 140cm - 4 / 46 - Vicrama
05.08.12 - 140cm - 3 / 30 - Wiesehain
07.08.12 - 140cm - 6 / 40 - Solo
08.08.12 - 140cm - 5 / 40 - Solo
12.08.12 - 135cm - 6 / 45 - Elgwir Arabians
13.08.12 - 140cm - 2 / 30 - Regea Oldenburgs
13.08.12 - 130cm - 3 / 50 - Hiidenpirtti
14.08.12 - 140cm - 1 / 40 - Solo
16.08.12 - 140cm - 2 / 30 - Underground
17.08.12 - 140cm - 5 / 40 - Solo
18.08.12 - 120cm - 3 / 50 - Koston Suomenhevoset
18.08.12 - 130cm - 3 / 50 - Koston Suomenhevoset
18.08.12 - 140cm - 4 / 40 - Solo
20.08.12 - 140cm - 2 / 30 - Satulinna
20.08.12 - 140cm - 4 / 30 - Underground
22.08.12 - 140cm - 3 / 35 - Takkura
22.08.12 - 130cm - 1 / 50 - Koston Suomenhevoset
22.08.12 - 130cm - 7 / 80 - KK Energia
23.08.12 - 130cm - 2 / 30 - Satulinna
23.08.12 - 140cm - 5 / 35 - Takkura
23.08.12 - 130cm - 5 / 80 - KK Energia
25.08.12 - 130cm - 5 / 80 - KK Energia
25.08.12 - 140cm - 5 / 30 - Satulinna
27.08.12 - 140cm - 5 / 30 - Forwice
03.09.12 - 120cm - 4 / 49 - Takamaiden Suomenhevoset
04.09.12 - 130cm - 3 / 30 - Satulinna
04.09.12 - 120cm - 5 / 50 - Takamaiden Suomenhevoset
05.09.12 - 120cm - 2 / 49 - Takamaiden Suomenhevoset
09.09.12 - 140cm - 1 / 30 - Dark Side Trakehners
11.09.12 - 140cm - 3 / 30 - Escorant Trakehners
12.09.12 - 130cm - 2 / 30 - Dark Side Trakehners
13.09.12 - 130cm - 5 / 30 - Escorant Trakehners
13.09.12 - 110cm - 2 / 50 - Kisakeskus Energia
14.09.12 - 130cm - 5 / 30 - Escorant Trakehners
14.09.12 - 140cm - 3 / 50 - Gs Warmbloods

 

15.09.12 - 140cm - 2 / 30 - Underground
17.09.12 - 140cm - 4 / 30 - Underground
17.09.12 - 140cm - 4 / 30 - Underground
18.09.12 - 130cm - 4 / 30 - Dark Side Trakehners
20.09.12 - 130cm - 1 / 30 - Dark Side Trakehners
10.10.12 - 140cm - 5 / 30 - Underground
10.10.12 - 140cm - 6 / 40 - Solo
11.10.12 - 130cm - 8 / 70 - KK Bailador
12.10.12 - 140cm - 3 / 30 - Underground
13.10.12 - 140cm - 4 / 30 - Underground
13.10.12 - 130cm - 6 / 70 - KK Bailador
14.10.12 - 140cm - 5 / 40 - Kilpailukeskus Stewart
16.10.12 - 140cm - 5 / 30 - Praque Trakehners
17.10.12 - 140cm - 5 / 30 - Praque Trakehners
18.10.12 - 140cm - 1 / 30 - Praque Trakehners
20.10.12 - 130cm - 1 / 24 - Skyfallen Ponies
20.10.12 - 140cm - 5 / 29 - Skyfallen Ponies
20.10.12 - 130cm - 5 / 30 - Raden Stal
22.10.12 - 130cm - 4 / 30 - Raden Stal
22.10.12 - 140cm - 3 / 40 - Kilpailukeskus Stewart
25.10.12 - 130cm - 2 / 40 - Bairdon
26.10.12 - 130cm - 4 / 40 - Bairdon
28.10.12 - 130cm - 2 / 30 - Dark Side Trakehners
29.10.12 - 140cm - 3 / 30 - Dark Side Trakehners
29.10.12 - 130cm - 6 / 40 - Bairdon
30.10.12 - 130cm - 2 / 40 - Bairdon
31.10.12 - 140cm - 9 / 184 - Dark Side Trakehners (ERJ Cup)
10.11.12 - 140cm - 5 / 30 - Underground
11.11.12 - 140cm - 3 / 30 - Raden Stal
11.11.12 - 140cm - 3 / 40 - Cabin 21
12.11.12 - 140cm - 2 / 30 - Underground
13.11.12 - 140cm - 3 / 30 - Raden Stal
14.11.12 - 140cm - 3 / 30 - Raden Stal
15.11.12 - 120cm - 5 / 50 - Taavilan Suomenhevoset
30.11.12 - 140cm - 9 / 166 - Dark Side Trakehners (ERJ Cup)
30.11.12 - 140cm - 7 / 50 - Jade Dressage
01.12.12 - 130cm - 2 / 40 - Linya Stud
11.12.12 - 140cm - 7 / 60 - Koston Suomenhevoset
31.01.13 - 140cm - 12 / 191 - Dark Side Trakehners (ERJ Cup)
30.06.13 - 140cm - 11 / 134 - Dark Side Trakehners (ERJ Cup)

KERJ sijoituksia 39

03.09.12 - CCI/CIC5 - 3 / 27 - Bellwood Park
04.09.12 - CCI/CIC5 - 4 / 27 - Bellwood Park
29.09.12 - CCI/CIC5 - 1 / 30 - Suprant
02.10.12 - CCI/CIC5 - 5 / 50 - Koston Suomenhevoset
03.10.12 - CCI/CIC5 - 4 / 50 - Koston Suomenhevoset
03.10.12 - CCI/CIC5 - 5 / 30 - Suprant
05.10.12 - CCI/CIC5 - 6 / 50 - Koston Suomenhevoset
06.10.12 - CCI/CIC5 - 2 / 50 - Koston Suomenhevoset
10.10.12 - CCI/CIC5 - 4 / 30 - Suprant
12.10.12 - CCI/CIC4 - 6 / 50 - Taikakuun Kartano
14.10.12 - CCI/CIC4 - 3 / 50 - Taikakuun Kartano
22.10.12 - CCI/CIC5 - 5 / 30 - Tositarun Suomenhevoset
23.10.12 - CCI/CIC5 - 2 / 25 - Suprant
17.08.13 - CIC4 - 1 / 21 - Susiraja
18.08.13 - CIC4 - 4 / 21 - Susiraja
18.08.13 - CIC4 - 5 / 30 - Kilpailukeskus Stewart
19.08.13 - CIC4 - 4 / 30 - Kilpailukeskus Stewart
25.08.12 - CIC4 - 4 / 73 - Taikakuun Kartano (KERJ Cup)
08.09.13 - CIC4 - 1 / 19 - Suprant
13.09.13 - CIC4 - 1 / 36 - Strix Stable

 

20.09.13 - CIC4 - 3 / 36 - Strix Stable
20.10.13 - CIC4 - 4 / 16 - Strix Stable
21.10.13 - CIC4 - 4 / 16 - Strix Stable
21.10.13 - CIC4 - 2 / 30 - Solo
23.10.13 - CIC4 - 1 / 16 - Strix Stable
26.10.13 - CIC4 - 1 / 16 - Strix Stable
26.10.13 - CIC4 - 4 / 30 - Pirunkorpi
26.10.13 - CIC4 - 4 / 30 - Nuovan Talli
27.10.13 - CIC4 - 1 / 16 - Strix Stable
28.10.13 - CIC4 - 2 / 22 - Pirunportti
30.10.12 - CIC4 - 3 / 84 - Taikakuun Kartano (KERJ Cup)
31.10.13 - CIC4 - 1 / 30 - Nuovan Talli
01.11.13 - CIC4 - 6 / 36 - Strix Stable
04.11.13 - CIC4 - 2 / 36 - Strix Stable
09.11.13 - CIC4 - 5 / 36 - Strix Stable
13.11.13 - CIC4 - 5 / 30 - Solo
15.11.13 - CIC4 - 1 / 30 - Solo
30.03.14 - CIC4 - 4 / 77 - KK Bailador (KERJ Cup)
30.06.14 - CIC4 - 1 / 111 - KK Bailador (KERJ Cup)


Valmennukset ja päiväkirja

25.04.2013 - päiväkirja

No niin, pääsimmepä näyttämään kyntemme ERJ:n laatuarvostelun heinäkuun 2013 uusintatilaisuudessa! Essin pisteet olivat 3 + 54 + 22,25 + 17 + 10 = 106,25. Siispä tavoite täyttyi ja tamma sai nyt ERJ I -palkinnon!


22.05.2013 - päiväkirja

Ikävä kaatosade yllätti minut ja Essin, kun olimme juuri aloittamassa alkuverryttelyä kentällä. Ei auttanut muu kuin siirtyä maneesiin, sillä olisi se ollut hieman ikävää ratsastaa tällaisessa säässä ulkona. Maneesiin päästyämme sade tuntui vain yltyvän: se rummutti maneesin peltikattoon todella kovalla voimalla. Essi tuntui kireältä ja säpsähteli vähän väliä. Yritin itse pysyä mahdollisimman tyynenä ja varmana tamman selässä. Saimme lämmittelyn päätökseen ja rupesimme työstämään ravia. Homman vaatiessa Essin keskittymistä, rupesi sekin vapautumaan jännitteistään. Kaikenkaikkiaan saimme melko paljon aikaan ja ravitreenit onnistuivat todella loistavasti, kun sade vaikutti laantuvan. Ennen talliin paluuta menimme vielä muutaman lihaksia verryttävän kävelykierroksen. Tallissa pesin ja kuivasin tamman ja päästin sen karsinaan lepäilemään. Kävin hakemassa sille vielä palkkioksi tukun heinää.


16.04.2013 - päiväkirja

Essi palkittiin ERJ:n laatuarvostelun huhtikuun 2013 lisätilaisuudessa pistein 3+53+23+15+9,5=103,5.
Näin ollen tamma saavutti hienosti ERJ II -palkinnon! Harmi, että ykköspalkinto jäi vain 1,5 pisteen päähän! Tässä nyt tuntuu olevan hieman uusinnan makua suussa ;)


30.03.2013 - päiväkirja

Jaahas, se oli sellainen aamu taas vaihteeksi. Olin lupautunut viemään Essin tarhaan, sillä tamma oli viime aikoina ollut kunnon nirppanokka, eikä hellin ottein suostunut poistumaan karsinastaan. En tiedä, mikä sitä siinä käytöksessä viehätti. Koko tallin ihmisväestö ainakin kiristeli hampaitaan ja hakkasi päätään seinään. Nytkin tamma seisoi perä kohti karsinan ovea, eikä tuntunut olevan kovin mielissään häiriöstä, minkä saattoi päätellä sen korvien asennosta. Huokaisin syvään ja avasin hitaasti liukuoven - koskaan ei voinut olla täysin varma, mitä tämä tamma tekisi seuraavaksi. Mikä yllättikin minut kovasti, oli se kun Essi nosti hieman häntäänsä ja päästi kunnon pärinän perään. Tamma siis ikään kuin pieraisi naamaani. Samassa se olikin paljon rennompi ja kääntyi minua kohti ja yritti tunkea ulos ja pihalle. En voinut muuta kuin nauraa räkättää, kun kiinnitin tamman ja lähdin viemään sitä ulos. Sillä oli siis ollut koko tämän ajan ilmavaivoja ja kaikki luulivat, että nyt se taas aloittaa sen riivatun käytöksensä. Tamma kirmasi iloisesti tarhaan ja päästi taas pari äänimerkkiä. Lähdin talliin raportoimaan, kuinka "ongelmahevosemme" koki ihmeparantumisen.


17.03.2013 - päiväkirja

Espanjassa on kaikki lähtenyt rullaamaan erittäin mukavasti, arki sujuu niin kuin missä tahansa muussa tallissa. Kielimuuri on kuitenkin yksi, jota olen koettanut vähentää käymällä espanjankielisillä valmennuksilla hevosteni kanssa. Muistan kuinka Essi itse asiassa pääsi olemaan ensimmäinen, jonka kanssa tällaista kävin kokeilemassa. Jo heti valmennuksen alussa kävin niin, että minä olin ollut siinä uskossa, että hypätään esteitä, kun valmentaja oli tullut pistämään meidät tutustumaan koulukiemuroiden saloihin. Noh, onneksi kävi tuuri, että valmentaja osasi pitää myös estevalmennuksen, sillä enhän minä ollut varautunut kouluvarustein. Valmennusta ei siis pidetty Navelinassa, vaan sadan kilometrin päässä sijaitsevassa valmennuskeskuksessa.
Alun takelteluiden jälkeen pääsimme jopa ihan hyppäämäänkin. Olin aloittamassa rataa, kun valmentaja kiljui jotain, josta en saanut mitään selkoa. Hän paineli naama punaisena luokseni ja puhua pälpätti ja viuhtoi käsillään joka suuntaan. Sitten hän palasi takaisin maneesin keskellä ja antoi luvan koettaa uudelleen. Ohjasin Essin uudelleen samalle esteelle ja huomasin, kuinka valmentajamme läiskäisi kädellään otsaansa. Lopulta kävikin niin, että hän vain katsoi, kun minä ja Essi harjoittelimme. "Valmennuksen" jälkeen hän oli melko tuohtunut, kun en osannut noudattaa hänen ohjeitaan. Pakkasin nopeasti kamppeet ja Essin traileriin ja hurautin kotiin. Ainakin opin, että minun kannattaisi käydä ihan kielikurssilla. (Essi kuitenkin käyttäytyi valmennuksen ajan melko mallikkaasti, mikä oli jo sinällään suoranainen ihme.)


10.02.2013 - päiväkirja

Olin varhain aamulla jo liikkeellä, jotta pääsisimme tamman kanssa takaisin ennen siestaa. Hipsin talliin, jotta en aiheuttaisi kamalasti melua, sillä eihän kello ollut vielä kuutta. Kävin tamman karsinalla tervehtimässä sitä ja se näytti melko pölmähtäneeltä. Hymyilin, ja lähdin hakemaan tamman kamppeita. Kun nousin Essin selkään pihalla, aurinko oli jo hyvää vauhtia nousemassa ylemmäs. Nyt onneksi ei vielä ollut niin kuuma kuin mitä päiväksi oli luvattu.
Lähdimme varovaisesti ja rauhallisesti liikkeelle kartoittamaan hieman, millaiset ratsastusmahdollisuudet tallin ympäristössä olikaan. Ohitimme matkallamme naapurimme appelsiini-tilan, jossa työntouhu oli jo täydessä vauhdissa. Ystävällinen omistaja tarjosi minulle ja Essille juuri poimitut appelsiinit evääksi ja naurahdin, että minun täytyy näköjään opettaa hevoseni syömään niitä. Palattuamme tallille totesin, että ympäristössä on ainakin hiekkaa vaikka muille jakaa. Tuntui kuin silmäni ja suuni olisivat olleet täynnä sitä. Matkalla oli tuullut ihan mukavasti, joka pöllytti pehmeää irtohiekkaa. Essin karva oli myös saanut harmaan värityksen. Suunta oli ilmiselvästi kohti pesuboksia!


01.02.2013 - päiväkirja

Essikin on saanut kokea jos jonkinlaista muuttorumbaa elmänsä aikana! Ensin se muutti kasvattajaltaan luokseni Suomeen, jossa se oleili pisimpään. Seuraavana oli vuorossa Saksan välietappi, joka ei kestäny kuin vaivaiset viisi kuukautta. Nyt sitten tämän vuoden tammikuussa tuli taas lähtö, mutta tällä kertaa suunta kävi kohti etelän lämpöä, ja Essin kaviot tupsahtivat Espanjaan. Onneksi tamma on kuitenkin niin kovaa tekoa, ettei se paljoa hätkähtänyt. Sille riitti, että tallissa oli sitä odottamassa kasa heinää. Kaikkien hevosten kanssa on jouduttu ottamaan nyt pari kuukautta melko rauhallisesti ratsastuksen osalta, sillä Espanjan ilmasto on ollut näille kylmempiin säihin tottuneille hevosille oikea elämys. Hikeä pukkaa niin hevosilla kuin ihmisillä! Olen kuitenkin huomannut, että tämä hieman eksoottisempi ympäristönvaihdos on tehnyt todella hyvää jokaiselle hevoselle. Nekään eivät jaksa pistää vastaan jokaisessa asiassa, kun on kaikille mielekkäämpää, että asioista suoriudutaan pikaisesti. Asioista puheen ollen, pitää rientää aamutallin tekoon... (Huh hellettä!)


23.01.2013 - estevalmennus

"Oli toisen lupaamani estevalmennuksen aika Saijalle ja Essille ja tällä kertaa olin koonnut maneesiin 120-140cm korkeita erikoisesteitä. Erikoisesteinä oli muun muassa kaksi sateenkaarin väreissä olevaa, muuten ihan tavallista estettä, yksi vesieste ja yksi puolikkaista traktorinrenkaista koottu este. Kun ratsukko saapui maneesiin, huomasi selkeän eron viime valmennukseen, sillä Essi oli jo valmiiksi huomattavasti rauhallisempi. Ensimmäisenä esteenä oli sateenkaaren väreissä oleva este ja se sai Essin selkeästi säikähtämään, sillä tamma kielsi esteellä yhteensä kolme kertaa ennen kuin ylitti sen. Seuraavat kaksi estettä menivät taas todella nätisti, kunnes tuli taas värikäs este eteen, jolla Essi kielsi tällä kertaa vain kerran. Loppurata menikin nätisti ja pyysin ratsukkoa suorittamaan radan ainakin kerran vielä ja tällä kertaa pyysin Saijaa kannustamaan ratsuansa kunnolla noiden värikkäiden esteiden kohdalla, jotta Essin ei tarvitsisi pelätä niin paljoa. Jämäkämmät avut Saijalta tepsivät selkeästi ja tällä kertaa este ylittyi ilman kieltäytymistä, ihan niin kuin seuraavakin värikäs este ja muut erikoisesteet. Aikaa jäi vielä radan suorittamiseen kolmannen kerran, jotta näkisin, että Saija muistaa tälläkin kertaa kunnon avut ja tsempata ratsuaan ja muistihan Saija nuo, sillä rata meni myös tällä kertaa todella hyvin. Jatkossa voisin suositella ratsukolle hiukan enemmän erikoisesteiden treenaamista, varsinkin värikkäämpien esteiden, jotta erikoisesteradatkin sujuisivat ongelmitta. Muuten Essi on erinomainen esteratsu ja ratsukko toimii erittäin hyvin yhteistyössä." ~ *lumienkuli*


21.01.2013 - estevalmennus

"Olin hiukan myöhässä saapuessani maneesiin pitämään estevalmennusta Saijalle ja hänen ratsulleen Essille, onneksi olin siis varautunut ja koonnut esteet valmiiksi edellisenä iltana. Saija oli kumminkin jo ehtinyt suorittaa alkulämmittelyt itsenäisesti minua odotellessaan ja ei onneksi ollut lainkaan vihainen myöhästymisestäni. Pyysinkin siis ratsukkoa siirtymään suoraan esteille, joista olin koonnut 140cm korkeita, eli juuri sen korkuisia kuin mihin Essille riitti kapasiteetti. Huomasin jo heti, että Essillä riitti virtaa vaikka muille jakaa ja siksi pyysinkin Saijaa aloittamaan samantien pidätteiden annon, jottei vauhti pääsisi kasvamaan liiallisuuksiin. Esterata menikin aivan täydellisesti ensimmäisellä kerralla ja Saija sai annettua pidätteitä juuri sopivasti, jottei tamma päässyt lialliseen vauhtiin ja näin ollen esteillä ei tullut mokia. Toisella kierroksella Saija pääsi ilmeisesti hiukan unohtamaan pidätteiden ajoissa antamisen ja sen vuoksi nousseesta vauhdista johtuen kahdella ensimmäisellä esteellä kolisi puomit alas. Pyysin kumminkin jatkamaan radan suorittamista ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut sekä muistamaan pidätteet ja näin ollen loput esteet ylittyivätkin ilman ongelmia. Aikaa jäi vielä kolmannelle kierrokselle esteitä ja koska se meni täysin ilman virheitä, pyysin ratsukkoa aloittamaan loppuverryttelyt. Loppukommenttina voisin todeta, että kannattaisi ensi kerralla panostaa hiukan enemmän Essin energian purkamiseen alkulämmittelyissä, jottei virtaa jäisi kauheasti ylimääräistä itsen radan suorittamiseen. Muuten Saija vaikutti erittäin osaavalta ratsastajalta näinkin virkeän ratsun selässä." ~ *lumienkuli*


27.10.2012 - päiväkirja

Kun olin saanut ensimmäisen tamma-varsa -parivaljakon takaisin talliin tarhasta, suuntasin toiselle tarhalle. Essi odottelikin minua jo hieman kärsimättömänä tammavarsansa Sennin kanssa. Minut ja riimunnarun nähdessään Essi huokasi kuitenkin helpotuksesta ja tuli ihan portille asti vastaan. Ilmeisesti Senni osasi olla todella leikkisä ja veikeä nuorineiti. Pistin Essin riimuun ja se tuli kanssani maltillisesti tallille saakka. Senni seurasi emäänsä kuin koiranpentu.
Essin varsominen oli sujunut hienosti ilman ongelmia. Eräänä iltana tamma oli vain näyttänyt siltä kuin olisi valmis varsomaan, ja kutsuinkin varmuuden vuoksi myös eläinlääkärimme Paulin paikalle. Tamma tosiaan varsoi ennen puoltayötä terveen tammavarsan. Olin onnellinen myös tästä toisesta holstein kasvatista, sillä jo pelkkien holsteinereiden kannalta yksikin uusi kasvatti tekee hyvää. Essi puolestaan on kohta pääsemässä kisaeläkkeelle kun KRJ ja ERJ sijoitukset ovat ihan pilkkua vaille kasassa.


11.08.2012 - kouluvalmennus

"Essi osoitti heti valmennuksen alussa, että ulkokuori voi todella pettää! Niin nätti ja kaunis tamma, mutta tämä omasi selvästi myös näitä diivan piirteitä. Saa siis nähdä, miten tästä temperamenttisesta tammasta saadaan aikaan kouluratsu! Lämmittelyissä se kuitenkin osoittautui olevan melko helppoa. Kun Saija istui hyvin ja antoi selkeät ohjeet, tamma teki työtä käskettyä ja esitteli oikein kauniita liikkeitään. Tänään harjoittelisimme hieman piaffea ja passagea sekä siirtymisiä näiden välillä. Keskihalkaisijalle passagessa, keskellä piaffea, jatkuu jälleen passagessa. Koko muun kierroksen saa sitten vetää hieman rennommin, kunnes jälleen tullaan tehtävälle. Tamma suoritti tämän oikein hyvin ja tyylikkäästi, vaikka piaffessa liikkuikin hieman luvattoman paljon. Passagessa oli erittäin hyvin ilmaa alla, ja tämä näytti tosiaan siltä, kuin olisi liidellyt. Askel oli kevyttä ja hyvän näköistä. Piaffea siis jäimme pohtimaan enemmän, mutta tähän auttoikin selvästi vain harjoittelu harjoittelun perään! Tämä alkoi nimittäin onnistua pikku hiljaa, ja pian Essi esittelikin meille oikein hienon piaffen seisoen paikallaan, ja siirtyen kevyesti passageen. Lopulta annoinkin luvan aloittaa loppujäähdyttelyt!" ~ Ziki


10.08.2012 - kouluvalmennus, Int II

"Valmiiksi lämmitellyt ratsukko odotti minua maneesissa, kun astelin sisään. Tänään syynissä olisivat laukanvaihdot, piaffe ja passage sekä sulut. Essi oli heti alusta alkaen päättänyt olla hankala, joten tammaa yritettiin parhaamme mukaan kaitsea. Aloitimme rennosti passagella, jota Essi ei ihan mielellään olisi heti halunnut mennä. Kun kuitenkin pyysit ihan reilusti tammalta askellusta, se alkoi tanssahdella kunnon passagea. Siitä siirryttiin, käynnin kautta kylläkin, piaffeen. Sait pyytää tammaa ihan tosissaan astumaan paikallaan, sillä Essi ikään kuin pakeni alta kokoajan. Kunhan puolipidätteet saatiin läpi, malttoi Essikin mennä piaffea ihan paikallaan. Jatkoimme ravissa, nyt pyysin teitä suorittamaan sulkuväistöt siksak-uralla. Sait asettaa tammaa reilusti sisäänpäin ja istua todella rennosti ja myötäilevästi, ennen kuin Essi malttoi edes alkaa millekään. Pohje sai ensin olla aika reilu, mutta hetken väistöjen jälkeen tamma kyllä kuunteli kevyttäkin apua. Laukanvaihtoja mentiin suoralla keskihalkaisijalla ja ne olivat Essille kaiken tämän muun värkkäyksen jälkeen helppoa kauraa. Tamma vaihtoi laukan joka askeleella ihan kevyestä istunnanmuutoksesta, joten kun viimeisinkin vaihtosarja saatiin päätökseen, päästin teidät kävelemään loppukäyntejä." ~ funfunHey


01.08.2011 - päiväkirja

Se on nyt sitten viimeinkin totta, että Nellin vanhemmat ovat saapuneet tänne Takkuraan. Voi apua, miten hienoja hevosia! Minä, joka en ole vielä ollenkaan tottunut hienojen puoliveristen maailmaan, saan omakseni näinkin komeita nelijalkaisia. Noh, toivottavasti nämä hevoset sitten maksavat itsensä takaisin. Ei vaineskaan, täytyy mennä varmaan puunaamaan Essinkin karva kiiltäväksi.

Tämä on virtuaalihevonen.
This is a sim-game horse.
Ulkoasu © jjens. tekijänoikeudet
Horse pictures © Tomasz Siergiej