AskariNimi Askari Omistaja Sanchez, VRL-10533
Rotu Holsteiner Maahantuoja Prettymoon
Skp, Säkä Ori, 168cm Rekisterinumero VH04-044-9494
Väri Ruunikko Painotus, ko Esteratsastus, 160cm
Syntymäaika 22.05.1997   (6v. 22.05.2003) Saavutukset ei vielä saavutuksia


Hoitaessa Karri on todellinen nallekarhu, koska entisessä kodissaan se pääsi aina touhuamaan kaikenlaista pienten lasten kanssa. Karrilta ei löydy pahoja tallitapoja vaan se pyrkii miellyttämään ihmisiä ympärillänsä kaikin mahdollisin tavoin. Yleensä orilla on tapana seurailla hoitajansa puuhia tarkkaavaisesti, mutta välillä se tylsyyksissään voi lähteä tonkimaan harjalaatikkoa, jolloin harjat voivat silloin tällöin olla hukassa Karrin jäljiltä. Varustaessa orin kanssa ei ilmene minkäänlaisia ongelmia vaan se antaa laittaa suitset ja satulan nätisti yllensä, eikä se harrasta pään nostelua tai pullistelua.

Orin taluttelu on varsin helppoa. Se seuraa taluttajaansa kuin pieni koiranpentu, jolla ei ole aikomustakaan pinkoa lähimmälle ruohomättäälle, joten matka tarhaan tai laitumelle sujuu useimmiten melko leppoisasti. Ori tekee hakijankin iloiseksi, sillä se tulee aina portille ihmettelemään, jos tarhaa lähestyy joku. Muiden hevosten seurassa Karri on se, jota nuoremmat veitikat kunnioittavat.

Ratsastaessa ori on oikea unelma, jolla jokainen haluaisi jossain vaiheessa elämäänsä ratsastaa. Karrilta löytyy näyttävät liikkeet, jonka myötä se tulisi mahdollisesti kouluratsastuksessakin pärjäämään, mutta suuren ponnistusvoimansa ja ketteryytensä vuoksi on painottunut esteille. Tällä jättiläisellä pystyvät myös melko pienet ratsastajat ratsastamaan, koska Karri ei ole mitenkään haastava tapaus vaan käsiteltävyydeltään oikeastaan soveltuvainen juurikin aloittelijan alle. Itse esteratsastuksessa vaatii Karri sitten jo hieman kokeneemman kumppanin, sillä orilla on tapana kaasutella vähän varoittamattomasti. Jarrut toimivat kuitenkin saumattomasti ja toistuvien pidätteiden avulla ei se yleensä edes lähde kiitämään. Sen kummempia herättelyitä alkulämmittelyssä ei tarvita, sillä ori on varmasti valmis, kunhan vain pääsee hyppäämään. Eteenpäinpyrkivyytensä ja loppujen lopuksi rauhallisen luonteensa vuoksi ori on miellyttävä kaveri kilparadoille.Sukutaulu

Isä
Believable evm
hol, 166cm, rn
Isän isä
Original Sin evm
hol, 167cm, trn
Isän isän isä
Fall For evm
Isän isän emä
Sinful evm
Isän emä
Wamble's Flytty evm
hol, 163cm, prn
Isän emän isä
Flyby Warble evm
Isän emän emä
Flywheel evm
Emä
Run Away P evm
hol, 167cm, trn
Emän isä
Strut Your Stuff Z evm
hol, 170cm, m
Emän isän isä
Bamboozle evm
Emän isän emä
Invisible evm
Emän emä
Optimisric Tribute evm
hol, 165cm, rn
Emän emän isä
Triple X evm
Emän emän emä
Sweetness Overload evm


i. Believable syntyi Itävallassa, mutta se matkusti jo nuorella iällä, heti vieroituksen jälkeen Saksaan. Ruunikko, 166cm korkea holsteinori oli rakenteeltaan raskaampaa holsteinlinjaa, ja melkoisen mitäänsanomaton sekä kyvyiltään, että ulkonäöltään. Ori alkoi pärjätä kilparadoilla vasta 10-vuotiaana, ja vaikka se pärjäsikin 140cm:n radoilla kisakautensa lopulla, ei siitä koskaan tullut huippusuosittua jalostusoria. Sen vuoksi ori ei saanut kuin muutaman kymmenen jälkeläistä, vaikka monipuolisesti sen varsat ovat pärjänneet kisaradoilla. Valitettavasti ori on periyttänyt myös stressiherkkää, jopa ilkeää, luonnetta jälkeläisilleen - joka saattoi myös olla osasyynä siihen, miksei Believablesta koskaan tullut huippusuosittua siitosoria.

ii. Original Sin on nykyään suuri nimi jenkeissä. Täysin tuntemattomasta ja mitäänsanomattomasta suvusta tupsahtanut ori olikin oikea taivaanlahja esteratsastukselle. Ori on sijoittunut huimasti 160cm:n luokissa ja siitoksessa se on haluttua isämateriaalia. Eurooppaan ei ole paljoa oria lupailtu, sillä USA:n ulkopuolelta Original Sinilta löytyy Believablen lisäksi vain seitsemän muuta varsaa. USA:ssa luku on hieman toisenlainen, varsinkin nyt, kun oriin siitoskausi alkaa olla lopuillaan ja Original Sin on siirtymässä eläkkeelle. Varmasti oriin jälkeläisiä tulee näkymään kansainvälisillä kilpakentillä.

iii. Fall For on ranskalainen siitosori. Ori ei kilparadoilla päässyt oikein koskaan kohoamaan kovin suuriin korkeuksiin, mutta siitosurallaan se on saanut monia, hienoja jälkeläisiä. Kaksi mainitsemisen arvoista varsaa ovat Mercí E, esteradoilla ja näyttelyissä palkintoja kahminut suuri ori ja pieni, mutta erittäin vikkelä, mustanruunikko tamma Silhoutté E. Molemmat hevoset ovat jääneet asumaan ja kilpailemaan synnyinmaahansa Ranskaan. Toki tällä suurella, rautiaalla holsteinoriilla on enemmänkin pärjänneitä jälkeläisiä, mutta yllättävän vähän Ranskan ulkopuolella. Toki 18-vuotias oriherra on yhä kuumaa valuuttaa orimarkkinoilla, joten tulevaisuuden toivot saattavat olla vielä syntymättä.

iie. Sinful oli saksalainen holsteinertamma, joka sai syntyä ja asua koko ikänsä samalla omistajalla, samalla tilalla. Tamma oli väriltään niin vaalea ruunikko, että sitä luultiin monesti ruunivoikoksikin. Sinful toimi lähestulkoon koko ikänsä siitostammana, jättäen jälkeensä 13 upeaa varsaa ja siihen sen suku antoikin myöden. Tamma edustaa upeaa Sin Eater-emälinjaa, jonka takia sen varsat olivatkin markkinoilla varsin suosittuja. Valitettavasti Sinfulstä ei ikinä itsestään tullut hyppääjää, eikä se saavuttanut kilparadoilla mainetta ja kunniaa, mutta se oli hyvä perhehevonen ja siitostamma koko elämänsä ajan.

ie. Wamble's Flytty oli tiettävästi melko pieni, 163cm korkea, mutta todella siro tamma. Väriltään punaruunikko ja rodultaan holsteinhevonen. Tammasta myös kerrottiin sen olevan herkkä ja nöyrä luonteeltaan, mutta minkäänlaisia kilpailutuloksia siltä ei ole löytynyt, eikä mistään rekistereistä löydy tammalta kuin yksi jälkeläinen. Wamble's Flyttysta saadut tiedot ovat siis jääneet melko rajallisiksi, eikä tamman nykyistä olinpaikkaa tai omistajaa ole saatu tietoon lukemattomista yrityksistä huolimatta. Tosin tammaa ei ole myöskään osattu jalostuspiireissä paljoa kaivata, se kun ei kovin kummoisesta suvusta ole peräisin.

iei. Flyby Warble on raamikas ja raju, ruunikko holsteinerherra. 170cm korkea ori ei tosiaan ole luonteeltaan tai käsiteltävyydeltään mitään helpoimpia tapauksia, mutta tämä ruunikko on myös oikea mestarihyppääjä, joka päihitti monet kilparadoilla loisteliaan ponnuvoimansa ja nopeiden käännöstensä ansiosta. Orista puhuttiinkin, että se kääntyy aivan lantin päällä ja se on kilpaillut korkeita luokkia kansallisella ja kansainvälisellä tasolla sijoittuen hienosti! Nykyään tämä hieno herra viettää siitosoriin elämää kotitilallaan Englannissa, vaikka ori itse onkin syntynyt Saksassa. Siitoksessa ori on tähän mennessä saanut jo yli 20 jälkeläistä, kaikki pakasteista.

iee. Flywheel oli kuvankaunis, 167cm korkea, punaruunikko holsteintamma. Se sai elämänsä aikana 11 varsaa ja se kantakirjattiin kotimaassaan Tanskassa I-palkinnolle. Se oli ratsastettavuudeltaan loistava ja luonteeltaan todella herttainen, sekä äärimmäisen hyvä emä. Tammalla olisi ollut myös kapasiteettia kilparadoille, sekä esteisiin, että kouluun, mutta sen omistaja tahtoi sen vain siitoskäyttöön. Muutamat seuratason estekisat tamma nuorien luokassa starttasi, mutta siihen sen kilpaura sitten jäikin. Onneksi sen varsat perivät sen hyviä piirteitä reilulla kädellä ja se jätti huikeana siitostammana omat jälkensä kotimaansa hevoskasvatukseen. Tamma menehtyi 21-vuotiaana synnytyksessä aiheutuneisiin komplikaatioihin, samoin, kuin tamman silloinen varsakin.


e. Run Away P oli koko ikänsä siitoskäytössä toiminut upeasukuinen holsteintamma. Tummanruunikolla tammalla oli korkeutta 167cm ja luonteeltaan se oli tasaisen rauhallinen, ikään kuin kaikkien kaveri. Valitettavasti tamma jouduttiin lopettamaan 19-vuotiaana sen murrettua jalkansa riehuttuaan laitumella muiden lauman hevosten kanssa. Siihen mennessä Run Away P oli tosin saanut jo kymmenkunta varsaa, joista jokainen oli päätynyt joko siitoskäyttöön, tai aktiiviseen kilpailukäyttöön esteradoille. Run Away P:n suku ja sisarukset ovat upeita estehevosia, ja varsinkin tamman veli on pärjännyt kansainvälisillä 160cm:n radoilla upeasti.

ei. Strut Your Stuff Z oli aikoinaan äärimmäisen hieno ja tunnettu esteratsu läpi Euroopan. Se kilpaili menestyksekkäästi 160cm:n luokissa kansainvälisissä kilpailuissa, kunnes musta ori siirrettiin täysipäiväiseen siitoskäyttöön. Siitoksessa 170cm korkea ori on saanut jo yli 50 jälkeläistä eri puolilla Eurooppaa ja se on periyttänyt upeita hyppyominaisuuksiaan ja helppoa luonnettaan myös jälkeläisilleen. Tällä hetkellä ori asuu liisingissä Berliinissä, mutta kun se täyttää 20 vuotta, se siirtyy takaisin kasvattajalleen Hampuriin viettämään rattoisia eläkepäiviä kasvattajan omien tammojen seurassa. Oriin jälkeläisistä ovat monet yltäneet kilpailu-urallaan vähintään yhtä korkealle kuin isänsä, ja suuri osa sen tammajälkeläisestä on upean sukunsa vuoksi siirtynyt suoraan siitokseen, näkemättäkään kilpailuratoja. Strut Your Stuff Z on yhä varsin suosittu siitosori, varsinkin Saksassa.

eii. Bamboozle oli hieno, musta holsteinori, jolle oli säkäkorkeutta siunaantunut 169cm. Orilla oli äärimmäisen herttainen luonne ja se oli todella mukava ja tasainen ratsastaa. Se pärjäsi hienosti kilpailuissa aina 10-vuotiaaksi asti. 10-vuotiaana se loukkasi jalkansa kilpailumatkalla vakavasti, eikä koskaan täysin toipunut onnettomuudestaan. Sen kilpailu-ura loppui lyhyeen, mutta sen upean suvun ja erinomaisen rakenteen ansiosta se oli suorittu siitoshevonen monta vuotta. Se oli myös 10-vuotiaaksi mennessä ehtinyt kerätä sijoituksia 120-140cm:n radoilta, joten sen hyppykyky oli jo todistettu ennen loukkaantumista. Siitoksessa ori sai monta hienoa jälkeläistä, joille se periytti upeita hyppääjän ominaisuuksia, mutta valitettavan vähän ihanaa luonnettaan. Ori jouduttiin lopettamaan 18-vuotiaana vanhan jalkavamman alkaessa vaivata sitä.

eie. Invisible oli suvullisesti hieman tuntemattomampi tamma, jonka omistaja osti sen täysin siitoskäyttöön. Se hyppäsi kotona hyvin, mutta kilparatoja ei se ikinä nähnyt. Musta, 170cm korkea, brittisyntyinen holsteintamma sai elämänsä aikana useita jälkeläisiä, joista moni päätyi kilpailemaan esteradoille. Osa sen tammavarsoista oli myös haluttua jalostusmateriaalia, tosin usein unelmissa killui upea orivarsa. Musta tamma kuitenkin jätti jälkeläisilleen mukavaa luonnetta ja hyvää ratsastettavuutta, mutta sensaatioksi tamma ei koskaan noussut. Invisible menehtyi sydämen äkilliseen vajaatoimintaan kotikarsinassaan Britanniassa olleessaan vain 17-vuotias.

ee. Optimisric Tribute on ruunikko, 165cm korkea holsteintamma. Se on ollut koko ikänsä siitostammana suuressa itävaltalaisessa siittolassa, johon se ostettiin huutokaupasta tamman ollessa 2-vuotias. Tamma on ratsukoulutettu, vaikkei ratsastettavuudeltaan ollutkaan järin loistava. Hyppytyyliltään ja ponnistukseltaan tamma olisi ollut kaunista katseltavaa myös kilparadoilla, mutta sinne hevonen ei ikinä päätynyt. Siitoksessa tamma on saanut monta, hienoakin hienompaa varsaa huippu isistä. Se on myös periyttänyt hyvin hyppytyyliään varsoilleen. Valitettavasti tamman upea, kultainen luonne ei ole tuntunut olevan periytyvää, vaan sen varsoista jokaisella on enemmän tai vähemmän ailahteleva luonne.

eei. Triple X toimi koko ikänsä Saksassa harrasteratsuna. Se kilpaili seuratasolla omistajiensa kanssa ja sijoittuikin kansallisissa seuramestaruuksissa viidenneksi. Myös koko orin muu suku on enemmän harraste- kuin kilpataustainen. Vanhoina päivinään ori ruunattiin ja se eleli viimeiseen päiväänsä asti saman perheen hoivissa, joissa se oli asunut viisivuotiaasta asti. Nyt rakenteellisesti upea punaruunikko ori on jo vaihtanut ajasta ikuisuuteen jättäen jälkeensä vain muutaman varsan, jotka tosin ovat kaikki päässeet isänsä saavutuksia korkeammalle, eli mikään huono periyttäjä tämäkään hevonen ei ollut.

eee. Sweetness Overload oli jonkun verran este- ja kouluratoja kansallisella tasolla kiertänyt, mustanruunikko holsteintamma. Se oli melko raskasrakenteinen, mutta sitäkin ärhäkämpi hyppääjä. Pieni, vain 158cm korkea, tumma tamma kääntyi melkein paikoillaan ja niin vikkelästi, ettei meinannut silmä pysyä mukana. Sen lisäksi sen ponnistusvoima oli uskomaton, vaikka sen omistaja ei tahtonutkaan kisata sillä korkeampia, kuin 120-130cm:n luokkia. Sen sijoitusprosentti oli uskomaton 65%, koska se usein voitti isommat hevoset nopeudessa voidessaan lyhyen runkonsa kanssa kääntyä paljon tiukemmin. Tamma sai siitoksessa kilpailu-uransa jälkeen vielä neljä varsaa, kunnes se sai vakavan kohtutulehduksen ja kuoli kohdunpoiston aiheuttamiin jälkikomplikaatioihin.

© Chao, kiitos!


Jälkeläiset

Syntynyt Skp Virallinen nimi Emä Omistaja Saavutukset
18.02.2013 Tamma Crash Woods Carmelita GER jodochus -
02.03.2013 Tamma Paranoid SWA Paranoia Sanchez -


Kilpailut

Kalenteriin merkitään vain sijoitukset.

ERJ sijoituksia 84

01.03.2013 - 160cm - 3/19 - Marabu
03.03.2013 - 160cm - 2/30 - Dark Side Trakehners
05.03.2013 - 160cm - 2/30 - Dark Side Trakehners
06.03.2013 - 160cm - 5/30 - Team Obnoxious
09.03.2013 - 160cm - 5/40 - Nonshein
10.03.2013 - 160cm - 3/40 - Nonshein
11.03.2013 - 160cm - 5/40 - Nonshein
11.03.2013 - 160cm - 3/40 - Nonshein
11.03.2013 - 160cm - 1/30 - Team Obnoxious
11.03.2013 - 160cm - 3/30 - Escorant Trakehners
11.03.2013 - 150cm - 6/40 - Stall Lumos
11.03.2013 - 150cm - 3/30 - Elgwir Arabians
12.03.2013 - 150cm - 4/40 - Stall Lumos
12.03.2013 - 150cm - 5/30 - Elgwir Arabians
12.03.2013 - 160cm - 4/30 - Takkura
13.03.2013 - 160cm - 2/30 - Takkura
13.03.2013 - 160cm - 5/30 - Team Obnoxious
13.03.2013 - 160cm - 2/30 - Kadotetut Suomenhevoset
14.03.2013 - 160cm - 5/30 - Kadotetut Suomenhevoset
14.03.2013 - 160cm - 4/30 - Team Obnoxious
14.03.2013 - 160cm - 5/30 - Takkura
15.03.2013 - 160cm - 2/30 - Dark Side Trakehners
15.03.2013 - 160cm - 2/30 - Team Obnoxious
16.03.2013 - 160cm - 4/30 - Doomsday Sporthorses
17.03.2013 - 160cm - 4/30 - Kadotetut Suomenhevoset
18.03.2013 - 160cm - 6/50 - Harrastetalli Haavisto
19.03.2013 - 160cm - 3/30 - Dark Side Trakehners
20.03.2013 - 160cm - 5/30 - Kilpailukeskus Stewart
20.03.2013 - 160cm - 3/30 - Kadotetut Suomenhevoset
21.03.2013 - 160cm - 3/30 - Doomsday Sporthorses
22.03.2013 - 160cm - 1/30 - Doomsday Sporthorses
22.03.2013 - 160cm - 5/30 - Breawa
24.03.2013 - 160cm - 2/30 - Breawa
25.03.2013 - 160cm - 3/30 - Kilpailukeskus Stewart
25.03.2013 - 160cm - 2/30 - Breawa
25.03.2013 - 160cm - 1/30 - Breawa
26.03.2013 - 160cm - 4/60 - Solo
26.03.2013 - 160cm - 3/30 - Breawa
26.03.2013 - 160cm - 2/40 - Mulberry Ponies
27.03.2013 - 160cm - 5/30 - Wymondham
27.03.2013 - 160cm - 1/30 - Dark Side Trakehners
29.03.2013 - 160cm - 5/30 - Dark Side Trakehners

 

29.03.2013 - 160cm - 6/60 - Solo
29.03.2013 - 160cm - 4/30 - Heartland
29.03.2013 - 150cm - 2/100 - Hurmajärven Kartano
30.03.2013 - 160cm - 4/60 - Solo
30.03.2013 - 160cm - 1/50 - Satulinna
01.04.2013 - 160cm - 5/30 - Mêl Seren
02.04.2013 - 160cm - 4/30 - Mêl Seren
02.04.2013 - 160cm - 2/50 - Zurück
02.04.2013 - 160cm - 5/50 - Zurück
04.04.2013 - 160cm - 2/40 - Akileya
04.04.2013 - 160cm - 3/30 - Mêl Seren
04.04.2013 - 160cm - 2/30 - Dark Side Trakehners
04.04.2013 - 160cm - 1/30 - Dark Side Trakehners
05.04.2013 - 160cm - 1/30 - Dark Side Trakehners
05.04.2013 - 160cm - 4/30 - Mêl Seren
05.04.2013 - 160cm - 1/30 - Mêl Seren
05.04.2013 - 160cm - 5/80 - Solo
06.04.2013 - 150cm - 2/30 - Dark Side Trakehners
08.04.2013 - 150cm - 5/30 - Dark Side Trakehners
08.04.2013 - 160cm - 8/80 - Solo
08.04.2013 - 160cm - 5/30 - Mêl Seren
09.04.2013 - 150cm - 1/30 - Dark Side Trakehners
11.04.2013 - 150cm - 4/30 - Dark Side Trakehners
11.04.2013 - 160cm - 10/100 - Solo
12.04.2013 - 150cm - 1/30 - Dark Side Trakehners
16.04.2013 - 160cm - 4/30 - Dark Side Trakehners
17.04.2013 - 160cm - 4/30 - Underground
17.04.2013 - 160cm - 3/30 - Dark Side Trakehners
18.04.2013 - 160cm - 1/30 - Kadotetut Suomenhevoset
19.04.2013 - 160cm - 2/30 - Dark Side Trakehners
20.04.2013 - 160cm - 2/50 - Jadessa Warmbloods
22.04.2013 - 160cm - 5/30 - Dark Side Trakehners
24.04.2013 - 160cm - 2/30 - Takkura
30.04.2013 - 160cm - 6/233 - Dark Side Trakehners (ERJ Cup)
06.05.2013 - 160cm - 3/30 - Silverlode
10.05.2013 - 160cm - 2/30 - Silverlode
16.05.2013 - 160cm - 2/50 - Jadessa Warmbloods
16.05.2013 - 160cm - 4/30 - Gestüt Silbereiche
16.05.2013 - 160cm - 1/30 - Gestüt Silbereiche
21.05.2013 - 160cm - 3/30 - Gestüt Silbereiche
22.05.2013 - 160cm - 5/30 - Gestüt Silbereiche
22.05.2013 - 160cm - 1/30 - Gestüt Silbereiche


Valmennukset ja päiväkirja

11.02.2013 - estevalmennus

"Tunnin aiheena oli tällä kertaa tiukat kaarteet. Olin rakentanut jo radan, kun ratsukko tuli paikalle. Radalla oli useita tiukkoja mutkia ja sarja hankalalla välityksellä. Karri aloitti suorittamalla radan 40-senttisenä, pääosin ravissa. Ori sai jalkansa mainiosti hyviin paikkoihin ja suoriutui hankalistakin käännöksistä leikiten. Hypyt olivat melko isoja, mutta Karri kuunteli ratsastajaansa hyvin. Nostin esteet 80-senttisiksi ja Karri sai suorittaa radan kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla homma meni aikalailla kaasutellen ja jarruja hakiessa, mutta toisella kerralla jo paremmin. Vauhdista huolimatta orin sai vaivattomasti kiinni esteiden jälkeen ja se suostui kokoamaan laukkaansa, vaikka esimerkiksi sarjasta olisi selvinnyt helposti pidemmälläkin askeleella. Välikäyntien aikana nostin esteet 120-senttisiksi. Homma alkoikin jo hankaloitua ja Karri koetti korjata asiaa lisäämällä vauhtia, jolloin puomeja alkoikin jo ropista alas. Uuden yrityksen ja reippaamman jarrun myötä sekin alkoi toimia, vaikka ori olikin jo hieman väsynyt eikä jaksanut enää antaa kaikkeaan. Lopuksi nostin esteet vielä 150-senttisiksi paria hankalaa okseria lukuun ottamatta. Jarrut olivat hienosti tallella ja ori toimikin moitteettomasti, jonka jälkeen annoin luvan loppuraveihin." ~ T D

Tämä on virtuaalihevonen.
This is a sim-game horse.
Ulkoasu © jjens. tekijänoikeudet
Horse pictures © Gál Ildikó